Saturday, January 16, 2010

dunia kita kini

assalamualaikum w.t.b
blog..apa yg aku dah buat pada kau???huhu
maaf, sejak kabelakangan ini jarang-jarang masa saya dapat diluangkan utk browsing, apatah lagi utk berkongsi-kongsi ilmu & pengalaman di blog ini.saya maseh tahu tanggungjawab saya thadap blog ini,namun kekangan masa jarang2 mengizinkan...
dalam sibuk mengejar cita-cita didunia & dalam sibuk memperelok ibadah untukNya, waktu pula semakin laju mengejar kita. bukankah ini salah satu tanda kiamat? subhanaAllah, sudah kita rasainya kini..semakin dekatnya kita ke penghujung dunia ini..
.
salah satu wasiat As-Syahid Imam Hasaan alBanna:
10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.
.
Dunia kita hari ini
tiada apa yg dapat dinyatakan selain dripda kebimbangan saya terhadap dunia hari ini. kejadian gerhana yg berlaku kedua-duanya pada hari jumaat dalam masa 2minggu, gempa bumi yg hampir setiap hari berlaku semakin meresahkan dunia, gejala sosial yg semakin sukar dibendung, musik-musik & artis-artis semakin berkuasa..subhanaAllah..renungkanlah isyarat apa yg ingin disampaikan pemilik alam ini kepada hambaNya..
.
b4 dat terima kasih kepada nabila_bi, jujur saya begitu senng mendengar kebimbangan anda pada dunia hari ini & saya begitu senang berbicara tentang islam dgn bi..mudah2an semoga Allah membuka hati bi tuk terus mendekati Islam yg sebenar..InsyaAllah..sungguh hidayah Allah itu sgt mahal harganya..
.
semalam ke library & bi pun ada sekali, lalu bi sruh saya baca blog ini,
http://holywar-efairy.blogspot.com/ , blog free our mind, saya pernah terbaca tentang blog ini tp x pernah mengetahui urlnya, sehinggalah bi memberitahunya semalam..terima kasih Allah...saya nyatakn urlnya disini supaya dapat kita sama2 memuhasabah diri & berkongsi ilmu ini bersama-sama..balik saja dari library terus saya layari blog ini..sungguh saya begitu takut..begitu banyak konspirasi dunia dibongkarkan..layarilah & cuba lihatlah betapa begitu halus dakyah musuh nyata kita itu masuk kedalam diri kita...subhanaAllah
.
khutbah terakhir Rasulullah:
"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
.
ilmu yg saya perolehi sebolehnya saya tidak mahu disimpan utk diri saya sahaja..insyaAllah.. saya tidak akan kehilangan apa2 dalam berkongsi ilmu..dats why saya tak akan pernah berkecil hati jika tiada yg mengajak saya kemajlis Ilmu, tiada yg mahu berkongsi ilmu agamanya dgn saya, & yg maseh menganggap saya masih lekeh dlm ilmu agama..wlu apa pun tanggapan anda, biarlah ianya hanya ant aku & DIA...insyaAllah saya akan cuba memperbaiki diri saya, bukan utk kamu, tp utk Allah itu pasti..saya sudah cukup berputus asa utk terus berada di tengah2 manusia yg terus menerus memperkecilkan diri saya..meski tidak pernah dinyatakn namun pandangan mata hati ini tidak akan pernah menipu..kerana lelah dgn hidup ini, saya begitu malas mengambil berat kata2 negative org2 sekeliling, biarlah selepas ini aku jalani hidup aku sendiri, insyaAllah saya sudah cukup dewasa utk memikirkan apa yg baik & apa yg buruk utk diri saya..cukuplah untuk selamanya Allah itu bagiku.
.
"......cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar." at-Taubah:129

1 comment:

  1. xpa...biar la ALLAH je yg pndg ilmu kita, di mana ilmu itu kita guna utk mengenal sapa pencipta kita...kdg2 dulu ain ada tertanya2 mcm mana nak wat sume benda dlm dunia ini kernaNYA??? tapi alhamdulillah...bagaimana sume yg kita wat nie xlain xbukan hanya kernaNYA...

    ReplyDelete