Friday, January 29, 2010

perkongsian

sekadar menulis utk berkongsi sedikit apa yg saye ingat mase g friendly discussion di jabatan kimia anjuran ASMUM semalam..oleh kerana kami nie amat suke wat janji melayu hek3..kul 9.30 baru kami sampai kat sana..hek2 ok what.atleast dpt la jugak wlupun sikit..
dgn membawa tajuk 'does GOD exist according to modern science?' speaker: Shah Kirit Kakula govindji,.

alhamdulillah, nampaknya mcm dpt sambutan, penuh kut..oleh sbb kami dtg agak lewat,hee,maka masuklah kami ngan terpinga2..hehe
masuk2 saja speaker dah terangkan tentang photon yg wujud namun ada didimensi lain..mcm mana tu???hmm tentang photon nie sye x dpt nak jelaskan..mule2nye agak blur gak, tp lepas tu faham tp dgn kefahaman sye sendiri..utk menerangkan kembali tidak mampu asenye..maaf

namun ade beberapa crite yg menarik ase tuk dikongsi..

CERITA SQUARED

1st tentang seorg guru thesist(doesn't believe in god) & muridnya..lebih kurang beginilah critenye,
he teach primary one student, one day he was thinking about how can he influence the student, then he get an idea..when he enter the class, he face the student..he take a pen then ask the children, "children, can u see the pen?"
"yes teacher, we can see the pen"
"children, does the pen exist?, yes or no"
"yes teacher, the pen exist"
then she throw the pen away then come back to the children & ask,
"children, can you see the pen?"
"no teacher, we can not see the pen"
"does the pen exist?"
"no teacher, the pen does not exist"
...good, then the teacher ask,
" children, can you see God?"
"no teacher, we can not see d God"
"does God exist"
"no teacher, God does not exist"
good,the teacher was smiling, but among the children, there 1 child, very intelligent
he said "teacher, can i say something?"
"yes, come here, say what you want"
then, this child come to the front & stand beside the teacher & address the class
"friend, can you see the teacher?"
then the other children reply "yes we can see the teacher"
"does the teacher exist or not?"
"yes the teacher exist"
"friends, look at him, can you see the teacher's brain"
"no, we can not see the teacher's brain"
"does the teacher has brain"
............................

2nd about the creator and the creater,
"assume, i am the creator of the pen"
"im manufacture the pen, im made the pen"
"im the creator of the pen"
"then, who the creator?"
"me"
"what is the creation?"
"the pen"
"now, can the pen see me?"
"no, the pen can not see me"
"why?, why the pen can not see me?"
"because , when i make the pen, i make the pen without the sensor to see me"
"the pen can not see me"
"but do I exist?"
"yes"
"can I see the pen?"
"yes"
"but can the pen see me?"
"no"
"can God see us?"
"yes"
"can we see God?"
"no..."
"why? because God created us without a sense to see God"
"just because the pen can not see me, does not mean im not exist"
.......................

3rd pasal monalisa n leonardo d Vinci
"who paint monalisa?"
"leonardo da Vinci"
"did you ever see him?"
"no"
"but you believe leonardo d Vinci exist"
"see the monalisa, he painted the monalisa"
"that the prove that leonardo is exist"
"does God exist?"
"then the prove is HE painted the universe, and we are the potrait created by God"
.................

byk ag perkongsian yg dpt dri speaker shah kirit, terutamanye tentang bagaimana science itu membuktikan kebenaran Al-Quran & ilmu didalamnya mendahului zaman.. melalui ilmu science spti shape of earth, mountain as pegs, orbit of sun & moon, sun rotates on its axis, the different fingerprint, embriology..etc..semuanya sudah dberitahu dalam Al-quran 1400 tahun yg lalu...AllahuAkbar

insyaAllah, friendly discussion ini bersiri,,akan ada ag 3siri dalam bulan 2 n 3 ini...speaker yg sama juga..insyaAllah jika tiada aral yg melintang, akan pegi ag..

Malam Keputusan PRK
habis saja diskusi itu, sempat jua lah kami ke DTC,,juz nak taw keadaan, alang2 dah dekat kan...
apa yg kami dapat, nampak & terlihat..??? tutttttttt
no comment,..^_^ terlalu byk konspirasi, Allah jua yg membolak balikkan hati manusia,. jd walau apa pun keputusannya, harap barisan baru mpmum dpt bertugas ngan baiknya ^_^V...menjaga kebajikan kami mahasiswa/i um..insyaAllah..pastinya kami mahukan barisan pemimpin ini adalah mereka yg hatinya bertaut dgn Illahi, supaya segala gerak kerjanya tidak lari dgn landasanNya..insyaAllah..

Wallahu'alam..

Thursday, January 28, 2010

semakin kita lupai

video

...muhasabah diri kembali...

=(

Wednesday, January 27, 2010

last lab

huu alhamdulillah,, lab sebulan kami dah habis..yuhuuu ^_^
kpd bdk2 bio..jgn jeles ye..lab kami dah habis kui3...teruskan perjuangan lab2 anda..chaiyok2
hoo ye, utk xperiment terakhir nie kami buat crystal..best hooo, tibe2 je crystal tu muncul sikit2..heee..tp of coz la crystal tu x berharga kan...hua3 tgk la sape yg buat, apa yg korang xpect hua3

..crystal, done by me ^_^..

CANDID TIME



ain khusyuk sgt menanda-nanda..kene candid hua3

cik tutor..miss aziana



Monday, January 25, 2010

update,update

salam...
yee ramai pulak yg bertanya bile sye nak update blog..terutamanya kakak kecik tu..hehe
ye fatin,,terima kasih kerana mengingatkan,,kadang2 lupe pulak ada blog kan hua3..
insyaAllah bg sye settlekan sume xperiment dulu,,lepas nie ika akan ada byk sket mase free tuk mengadap laptop & mengupdatekan diri..insyaAllah

hmm sepanjang jarang2 jenguk blog nie, byk post2 rakan2 yg sye x tbace..terutamanya blog sa yg dah tukar url tu ye..(^_^). sa, aku ske bace blog ko, kelakar, aku nie tuk tergelak sorang je, mmg lepas nie kalu ase2 nak jd gilo sket dok ketawa sorang2, blog ko la aku jenguk hua3..tp td x terbace sume, t ye aku dtg ag...

hoo esok lah last xperiment organic 6jam kami..fuhh lega ase, alhamdulillah...tp t minggu 9 n 10 ade ag lab 4 math chem, tp yg itu 3jam saje n juz 2 minggu je..wahh sukenya ^_^V,,
hmm tuk xperiment esok, cube teka kami nak buat apa??? haaa nak tahu, next post k..hua3 gelak jahat..

p.s sukenya wat xperiment,sbb macam2 mende baru leyh blaja, macam2 bahan2 kami leyh wat, n macam2 jugak la bau bahan2 kimia yg kami hirup hua3

Saturday, January 16, 2010

dunia kita kini

assalamualaikum w.t.b
blog..apa yg aku dah buat pada kau???huhu
maaf, sejak kabelakangan ini jarang-jarang masa saya dapat diluangkan utk browsing, apatah lagi utk berkongsi-kongsi ilmu & pengalaman di blog ini.saya maseh tahu tanggungjawab saya thadap blog ini,namun kekangan masa jarang2 mengizinkan...
dalam sibuk mengejar cita-cita didunia & dalam sibuk memperelok ibadah untukNya, waktu pula semakin laju mengejar kita. bukankah ini salah satu tanda kiamat? subhanaAllah, sudah kita rasainya kini..semakin dekatnya kita ke penghujung dunia ini..
.
salah satu wasiat As-Syahid Imam Hasaan alBanna:
10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.
.
Dunia kita hari ini
tiada apa yg dapat dinyatakan selain dripda kebimbangan saya terhadap dunia hari ini. kejadian gerhana yg berlaku kedua-duanya pada hari jumaat dalam masa 2minggu, gempa bumi yg hampir setiap hari berlaku semakin meresahkan dunia, gejala sosial yg semakin sukar dibendung, musik-musik & artis-artis semakin berkuasa..subhanaAllah..renungkanlah isyarat apa yg ingin disampaikan pemilik alam ini kepada hambaNya..
.
b4 dat terima kasih kepada nabila_bi, jujur saya begitu senng mendengar kebimbangan anda pada dunia hari ini & saya begitu senang berbicara tentang islam dgn bi..mudah2an semoga Allah membuka hati bi tuk terus mendekati Islam yg sebenar..InsyaAllah..sungguh hidayah Allah itu sgt mahal harganya..
.
semalam ke library & bi pun ada sekali, lalu bi sruh saya baca blog ini,
http://holywar-efairy.blogspot.com/ , blog free our mind, saya pernah terbaca tentang blog ini tp x pernah mengetahui urlnya, sehinggalah bi memberitahunya semalam..terima kasih Allah...saya nyatakn urlnya disini supaya dapat kita sama2 memuhasabah diri & berkongsi ilmu ini bersama-sama..balik saja dari library terus saya layari blog ini..sungguh saya begitu takut..begitu banyak konspirasi dunia dibongkarkan..layarilah & cuba lihatlah betapa begitu halus dakyah musuh nyata kita itu masuk kedalam diri kita...subhanaAllah
.
khutbah terakhir Rasulullah:
"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
.
ilmu yg saya perolehi sebolehnya saya tidak mahu disimpan utk diri saya sahaja..insyaAllah.. saya tidak akan kehilangan apa2 dalam berkongsi ilmu..dats why saya tak akan pernah berkecil hati jika tiada yg mengajak saya kemajlis Ilmu, tiada yg mahu berkongsi ilmu agamanya dgn saya, & yg maseh menganggap saya masih lekeh dlm ilmu agama..wlu apa pun tanggapan anda, biarlah ianya hanya ant aku & DIA...insyaAllah saya akan cuba memperbaiki diri saya, bukan utk kamu, tp utk Allah itu pasti..saya sudah cukup berputus asa utk terus berada di tengah2 manusia yg terus menerus memperkecilkan diri saya..meski tidak pernah dinyatakn namun pandangan mata hati ini tidak akan pernah menipu..kerana lelah dgn hidup ini, saya begitu malas mengambil berat kata2 negative org2 sekeliling, biarlah selepas ini aku jalani hidup aku sendiri, insyaAllah saya sudah cukup dewasa utk memikirkan apa yg baik & apa yg buruk utk diri saya..cukuplah untuk selamanya Allah itu bagiku.
.
"......cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar." at-Taubah:129

Sunday, January 10, 2010

63 + 58

happy bezday mak & abah
malam sabtu lalu kami bawak mak n abah makan2, bsempena bezday mak n abah.. dsambut serentak tuk jimatkan kos ye..kui3..no la, actually, bezday abah n mak dekat2.. abah 10jan47 n mak 15jan52..jd kami ke antan bentara tasik shah alam,, 1st time dtg cnie, amat teruja, besar kut kedai dye, separa diatas air ag,,air tasik tu la..hek3


kek kali nie kecik je sbb dah makan2 ag

hoo balik umah terubat la juge nak tengok budak nie..yeee sekarang faris zafran dah pandai merangkak, duduk, jalan sikit2, buat2 mulut,..& ofcouz la semakin nakal..setiap mase asyik nak dkawal je..tp tetap comel..kui3

'hepy bezday mak n abah, moga hidup diredhaiNYA selalu..moga sentiase bahagia la keluarga kami
insyaAllah'
hak anda
hoo 1 more thing sye nak sentuh...tentang hak anda..sejak mendengar usrah kak saie, sye mule sedar hak2 yg perlu kte jage,,actually tanpa kte sedari banyak hak-hak kte yg sewenang-wenangnya diambil..yg ini kte kene kaji semula...walaupun tidak banyak yg saye sedari, namun sikit yg sye tahu ini akan sye pertahankan insyaAllah..kelemahan manusia sekarang juz let it go hak-hak mereka..menganggap ia tidak mengapa..mulai dri dpt kesedaran ini, sye akan sedaya upaya mempertahankan apa sahaja, walau dlm bentuk ape sekali pun, hak-hak yg sepatutnye menjadi hak sye...kadang2 dalam mempertahankan hak nie, kawan boleh jadi lawan..wallahu'alam, Allah jua yg membolak-balikkan hati ini..& insyaAllah sye akan turut menjaga hak-hak anda..sometimes kite x sedar bahawa kte mencerobohi hak org,,,justeru itu,luahkan lah ape2 yg anda x puas hati dgn saye supaya dpt sye berubah,,insyaAllah

Friday, January 1, 2010

permulaan

01/01/10
selamat tahun baru kengkawan (^_^)v

hari nie cuti tahun baru, ape yg aku wat kat cnie haha..memandang x ade mende sgt nak stadi n kuliah pun baru seminggu bermula..& memandangkan plan nak kuar ngan fatin n azie pun cancel..huu rindunye nak jumpe mereka so, ari nie duk layan 'ketika cinta bertasbih'..best sgt...lpas nie continue bace novel yg kedua sambil2 mencari d 2nd movie..

Jika ternyata takdirnya kalian memang akan bersatu dan bertemu, maka Allahlah yang akan mengatur semuanya. Apa bangganya kita mendapatkan cinta dari orang yang kita damba, namun kita kehilangan cinta Allah 'Azza wa Jalla. Apa bangganya?

& memandangkan juge ptg agak x taw nak wat ape, ape lg g join joging petang...mulenye nak g mengeliling um, last2 g joging ke pasar kerinchi...hua2 boleyh ape, sambil menyelam minum air..haha tp hakikatnye saye hanye berjalan bsama kaksariah n ain..dayah n mieza je semangat joging..kui3... penat gak kut, jauh jugak kut... tp puas hati, lepas geram x dapt kuar ari nie, g joging pun jd la mhirup udara yg bdebu d kl nie ngeee~~

malam pule ngan relexnye, g sambung gokusen special jap yg tsangkut mlm td sbb ngantok sudah...thanks mieza 4 d gokusen2 n special...

hooo tahun baru, mesti ade azam baru ke..depend pd korang la..kejayaan yg korang akan dpt t tu utk korang, bukan utk aku, jd decide it by urself k..& bg aku azam stadi aku yg paling baru dah bmule sejak dpt result ari tu...arghhh frustrated gler,sikit je ag & azam aku hanye 1 je tuk sem ni, wlu ape pun yg terjadi..aku nak naekkan pointer...naikkan pointer & naikkan pointer..jd lepas nie jgn persoalkan ape yg akan aku buat pd waktu2 aku...dont ever...

i maybe can not change my future, but i can change my habits. & sure my habits will change my future..im seriously will go for it...insyaAllah..gambatte

2010