Thursday, December 1, 2011

sejauh mana kita menghargai.Dengan nama Allah. Maha Pengasih Maha Penyayang

tarik nafas. hembus. ...

"sekiranya yang kamu serukan kepada mereka ada keuntungan yang mudah diperoleh dan perjalanan yang tidak seberapa jauh, nescaya mereka mengikutimu, tetapi tempat yang dituju itu terasa sangat jauh bagi mereka. mereka akan bersumpah dengan nama Allah, 'jikalau kami sanggup, nescaya kami berangkat bersama-sama mu.' mereka membinasakan diri mereka sendiri dan Allah mengetahui bahawa mereka benar-benar orang-orang yang berdusta." 9:42

"sejauh mana pulak kita appreciate hadiah nie? adakah hobi semata-mata? atau isi masa lapang? sangat rugi la kalau itu je matlamat yang kita letak..."

jalan nie akan jadi bertambah indah bila kita letak matlamat kita menjangkau akhirat.

bila kita faham hakikat hidup ini ada risalah yang lebih agung untuk di spread it out. kita akan faham kenapa hidup kita perlu berbeza dengan orang lain. susunan hidup kita tak akan sama dengan orang lain.

"Allah dah letak title kat kita abid dan khalifah. tapi tiba-tiba ada orang yang nak letak title student, pekerja, manager...yang mana kita kena fulfill dulu?"

maka memang ada beza lah orang yang tahu dengan tak tahu, orang yang faham dengan tak faham dan orang yang join dengan orang yang tak join kan? dah kalau sama je. maksudnya? kita sedang bersambil lewa.

Say Alhamdulillaah for your trials, and make du’a that He blesses those who are struggling with a hardship with greater imaan, sabr and barakah!

short note from usrah, reminder untuk diri sendiri uhu....
just stay on track dan bersungguh-sungguh.

6muharam1433H. 0309.
miqdad.

:apa yang kita faham dalam usrah nie, dalam daurah tu. itulah yang akan terpancar dalam amal kita.:No comments:

Post a Comment